Hemoroizi: tratament, cauze, simptome și prevenție

Hemoroizi: tratament, cauze, simptome și prevenție

Apariția hemoroizilor produce efecte asupra unui număr foarte mare de persoane și vine la pachet cu numeroase simptome neplăcute, care au tot potențialul de a afecta calitatea vieții unei persoane.

1. Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatații ale venelor hemoroidale superioare și inferioare și de cele mai multe ori cei care văd sânge în scaun sau au dureri în regiunea anală nu apelează suficient de repede la ajutor din partea specialiștilor. Pentru a trata eficient hemoroizii este foarte important să știi care sunt cele mai des întâlnite simptome și care sunt cauzele care duc la apariția hemoroizilor.

Hemoroizii sunt de fapt dilatații venoase patologice, care apar pe canalul anal. Toate aceste structuri devin patologice atunci când se inflamează și persistența inflamației duce către o dilatație vasculară patologică.

2. Cauzele și factorii de risc care duc la apariția hemoroizilor

Există mai multe cauze care pot duce la apariția hemoroizilor, după cum urmează:

constipația cronică – aceasta este una dintre principalele cauze care duc la apariția hemoroizilor deoarece din cauza procesului îngreunat de eliminare a scaunului, se acumulează și presiune în zona rectului, care va forma un obstacol, în calea de revenire a sângelui, ceea ce determină inflamarea vaselor.

acumularea presiunii în bazin – aceasta este o cauză de asemenea des întâlnită pentru că presiunea generează inflamarea vaselor de sânge. Presiunea mare în bazin poate fi determinată de factori cum ar fi obezitatea, ridicarea anumitor greutăți, sedentarismul și statul pe scaun pentru perioade lungi de timp. De asemenea, tot presiunea este cea care generează hemoroizi în cazul femeilor însărcinate.

cauze alimentare – hemoroizii pot apărea și din cauza alimentației și a excesului de condimente.

sedentarismul – persoanele care nu se mișcă suficient de mult pot avea hemoroizi.

dieta lipsită de fibre – fibrele sunt cele care generează un tranzit optim, drept pentru care este foarte important ca în dietă să fie inclusă o cantitate potrivită de fibre.

abuzul de alcool – abuzul de alcool este cel care determină dilatarea vaselor de sânge și formarea hemoroizilor din cauza acumulărilor de sânge.

3. Tipuri de hemoroizi

Există mai multe tipuri de hemoroizi în funcție de locul în care se află:

hemoroizi interni – aceștia sunt localizați de obicei în interiorul canalului anal și nu generează disconfort pentru că nu sunt suficienți nervi în acest loc;

hemoroizi externi – aceștia apar de obicei sub pielea de lângă anus, unde există mai mulți nervi și unde pot să apară dureri locale;

hemoroizi trombozați – aceștia sunt hemoroizii care pot să formeze cheaguri și care determină durere, disconfort și chiar imposibilitatea de a sta în șezut.

4. Stadiile de evolutie a hemoroizilor

În funcție de stadiul bolii, există mai multe tipuri de hemoroizi:

hemoroizi de gradul 1 – acesta este momentul în care apar sângerări anale și formațiunile hemoroidale sunt vizibile la proctoscopie;

hemoroizi de gradul 2 – acești hemoroizi se manifestă atât prin hemoragie cât și prin prolapsul maselor hemoroidale, însă acestea pot să se producă spontan;

hemoroizi de gradul III – aceștia determină o secreție mucoasă în timpul efortului și la defecație și poate determina prolapsul hemoroizilor;

hemoroizi de stadiul IV – în această situație apare durerea permanentă și masele hemoroidale devin vizibile în exteriorul anusului.

5. Simptome hemoroizi

Hemoroizii vin însoțiți de mai multe simptome, de la cele foarte simple, cum ar fi un disconfort ușor și urme de sânge pe hârtia igienică și până la simptome severe, care pot afecta calitatea vieții.

5.1 Simptome hemoroizi interni

Sângerarea anală poate să apară în timpul defecării, dar cantitatea pierdută este foarte mică și nu va determina în cele mai multe cazuri anemia severă. În majoritatea cazurilor, hemoroizii interni nu determină durere pentru că zona nu este suficient de inervată astfel încât să fie afectată. Inflamația este un alt simtpom specific pentru că atunci când se acumulează cheaguri de sânge în interiorul vaselor de sânge, aceștia se inflamează și devin mai tari în momentul atingerii.

5.2 Simptome hemoroizi externi

Hemoroizii externi se pot manifesta prin sângerări anale, dar ca și în cazul hemoroizilor interni, nu vor produce anemie. Un alt simptom al hemoroizilor este durerea. Durerile și disconfortul apărute în momentul defecării reprezintă un simptom specific hemoroizilor, atunci când aceștia se inflamează. Pruritul anal, mai exact mâncărimea, poate fi însoțită și de durere sau senzații de arsuri. Pentru hemoroizii externi, inflamațiile sunt caracteristice, iar la exterior, hemoroidul inflamat poate avea o culoare albastru spre violet.

5.3 Simptome hemoroizi bărbați și femei

Hemoroizii reprezintă o afecțiune comună cu multiple cauze și este neplăcută din cauza modului în care afectează viața pacientului. boala este răspândită în rândul populației și afectează atât bărbații cât și femeile, dar numărul de bărbați care au hemoroizi este mai mare decât numărul de femei. De asemenea, s-a constatat că există o incidență crescută în sarcină.â

6. Hemoroizii în sarcină

Sunt două motive importante pentru care hemoroizii apar în sarcină:

constipația – de foarte multe ori femeile însărcinate se confruntă cu tulburări importante de tranzit intestinal, iar problema aceasta favorizează apariția hemoroizilor;

profilul hormonal – în timpul sarcinii secreția de progesteron crește, iar acest hormon determină relaxarea pereților venoși, determinând apariția hemoroizilor, din cauza faptului că pereții venoși se dilată mai ușor. Lipsa de exercițiu fizic este de asemenea un factor favorizant pentru hemoroizi, în timpul sarcinii, mai ales în combinație cu progesteronul.

7. Complicații hemoroizi netratați

În cazul în care boala hemoroidală nu este tratată la timp, poate determina mai multe complicații:

anemie – sângerările persistente pot duce la pierderea unor mari cantități de sânge și la apariția anemiei, ceea ce reduce cantitatea de oxigen care ajunge la țesuturi, simptomele fiind oboseala și slăbirea organismului;

tromboza hemoroidală acută – aceasta este reprezentată de strangularea hemoroizilor din cauza faptului că aceștia nu mai primesc suficient sânge. Apar astfel, umflături dureroase în zona anusului, de mărimea bobului de fasole, cu o textură dură.

8. Investigații paraclinice pentru o diagnosticarea corecta a bolii hemoroidale

Pentru a determina prezența hemoroizilor, medicul va recurge la următoarele metode:

examinarea zonei afectate printr-un examen digital rectal;

pentru a fi excluse alte cauze ale sângerărilor, colonul și rectul trebuie să fie atent analizate cu un telescop flexibil sau se recurge la colonoscopie și la o variantă specială de tomografie, numită colo-CT, pentru a fi excluse leziunile patologice ceva mai grave, care ar putea determina sângerarea.

9. Tratament hemoroizi

Comanda produsul prin click aici

Dacă te întrebi cum se tratează hemoroizii, trebuie să știi încă de la început că există mai multe tratamente în acest sens. În funcție de stadiul în care hemoroizii se află, de sfaturile și indicațiile medicului și de disponibilitatea ta pentru tratament, poți alege una dintre următoarele metode sau chiar mai multe pe care să le combini.

9.1 Tratarea hemoroizilor acasă

Hemorelax este cel mai bun tratament pentru hemoroizi și este caracterizat de inovație, de simplitate și de sustenabilitate, fiind apărut din respect pentru natură și din dragoste pentru clienții care au nevoie de ajutor. Atunci când vrei să alegi un tratament pentru hemoroizi pentru acasă poți alege cu încredere hemoralex. Acordăm permanent o atenție specială tuturor cercetărilor și informațiilor care apar cu privire la tratarea eficientă a tuturor cauzelor unora dintre cele mai des întâlnite afecțiuni.

9.2 Tratament medicamentos

Atunci când hemoroizii generează un disconfort moderat, medicul specialist va recomanda creme, așa cum este și Hemorelax, supozitoare sau unguente. Aceste produse au în compoziție ingrediente cum ar fi hidrocortizonul sau lidocaina, cu scopul de a calma durerea și mâncărimile cel puțin pentru o vreme. În cadrul tratamentului medicamentos se folosesc și substanțe cu efecte venotrofic așa cum sunt Detralexul, Tarosinul și Vitamina C, dar denumirile pot varia în funcție de schema de tratament utilizată de medicul tău specialist. Tratamentul medicamentos poate aduce ameliorări ale stării tale și poate vindeca hemoroizii.

9.3 Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical poate implica o serie de proceduri minim invazive. Pentru hemoroizii dureroși sau care au sângerare persistentă, medicul poate recomanda proceduri chirurgicale simple, care pot fi făcute în ambulator.

Ligatura cu benzi de cauciuc este una dintre aceste proceduri. În cadrul acesteia, medicul plasează una sau două benzi din cauciuc la baza hemoroidului intern, cu scopul de a stopa circulația sângelui în interiorul acestuia. Ca rezultat, hemoroidul se va usca și va dispărea, într-un interval de aproximativ o săptămână. Această procedură este eficientă pentru mai mulți pacienți chiar și atunci când este însoțită de sângerări în primele două zile.

Scleroterapia este o procedură prin care medicul injectează o soluție chimică în hemoroid, determinând astfel micșorarea acestuia până la dispariție completă.

Coagularea este o procedură care implică mai multe tehnici, cele mai comune dintre ele fiind cu laser sau cu infraroșu. Coagularea va termina dispariția sau micșorarea hemoroizilor și vine însoțită de efecte secundare minore, însă poate determina disconfort iar în urma ei hemoroizii pot apărea din nou.

Dacă toate tehnicile acestea nu au efecte sau dacă hemoroizii sunt de dimensiuni mari, medicul tău poate recomanda și proceduri chirurgicale ceva mai invazive, care se vor face în ambulator sau pot necesita o noapte de internare. Iată care sunt cele mai comune astfel de proceduri:

excizia hemoroizilor – în cadrul acestei proceduri, medicul va elimina țesutul crescut în exces, care determină apariția hemoragiilor. În acest sens pot fi folosite mai multe tehnici și se va recurge la anestezie locală, epidurală sau generală;

hemoroidectomia – aceasta este considerată cea mai eficientă procedură chirurgicală care determină dispariția hemoroizilor și se aplică inclusiv pentru hemoroizii recidivați sau pentru cei severi. O complicație posibilă în acest sens este golirea incompletă a vezicii, care determină infecții urinare;

capsarea hemoroizilor – tehnica aceasta se folosește pentru hemoroizii interni și are rolul de a bloca circulația sângelui în țesuturile lor. Procedura este mai puțin dureroasă decât hemoroidectomia și te va ajuta să reiei rapid activitățile obișnuite. Această procedură este însă asociată și cu un risc mai mare de prolaps rectal.

9.4  Remedii naturiste și leacuri băbești pentru hemoroizi

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat mai multe tratamente și leacuri naturiste pentru a trata hemoroizii, iar noi le enumerăm pe cele mai des întâlnite:

sâmburi de măsline – înghite sau consumă o măslină dimineața, pe stomacul gol pentru 1-2 luni. Aceasta te va ajuta să ai un tranzit foarte bun și o digestie ușoară;

unguent cu nifedipină – este nevoie de farmacie în care se prepară această nifedipină. Se va aplica după igienizare locală pe zona afectată și ajută la ameliorarea simptomelor și la accelerarea vindecării;

băile de șezut – este de preferat să faci aceste băi o dată sau de două ori pe zi, seara și dimineața pentru a combate simptomele. Poți folosi în sensul acesta mărul lupului, gălbenele, mușețel sau ceai de pelin;

castane sălbatice – acestea dau rezultate încă din primele zile și vei avea nevoie de 4 sau 5 castane decojite și uscate. Aceste castane vor fi făcute făină și se amestecă cu vaselină sau untură. Amestecul rezultat se fierbe la foc mic pentru 20 de minute și va deveni o pastă ce poate fi aplicată pe hemoroizi seara, după toaletarea zonei;

tărâțe de grâu – trebuie să fierbi 2 l de apă și să adaugi 1 kg de tărâțe de grâu. Acest amestec trebuie lăsat să se răcească, strecurat și utilizat la băile pentru șezut dimineața și seara. După baie, locul trebuie să fie uns cu cremă de coada calului și de gălbenele;

cremă de propolis – această cremă poate fi cumpărată din magazinele naturiste;

ulei de ricin – acest produs este recomandat pentru a masa zilnic zona afectată pentru 5 sau 10 minute după ce a fost foarte bine igienizată;

ceai de lumânărică – acest ceai trebuie să fie consumat în cantitate de aproximativ 4 căni pe zi și poate fi asociat cu alte tratamente;

morcovi – morcovii cruzi în cantități mari ajută la hidratare și la vindecarea hemoroizilor;

decoct de untișor – acesta se folosește mai ales pentru hemoroizii care determină hemoragii și are rolul de a calma zona iritată;

făina de castane – castanele uscate se macină cu tot cu coajă, praful rezultat fiind consumat în fiecare zi pentru o lună;

frunze de aloe – frunzele de aloe și crema pot fi folosite ca unguent. Pentru a utiliza frunzele trebuie să ai o plantă de aloe de cel puțin 3 ani. Frunza trebuie pisată bine și pusă la fiert, iar lichidul care rezultă în urma procesului de fierbere se va răci și ține la frigider pentru a fi utilizat la nevoie.

9.5  Alimentație și stil de viață sănătos

Pentru a ameliora simptomele hemoroizilor, poți adopta mai multe măsuri importante, care țin de modul tău de viață. Consumă alimente care au un conținut ridicat de fibre așa cum sunt fructele, cerealele integrale și legumele. Utilizează tratamente locale așa cum sunt cremele și supozitoarele. Hemorelax este una dintre cele mai bune soluții și vestea bună este că această cremă folosește ingrediente naturale. Poți încerca și băile de șezut de 15 minute, pe care să le faci de 2 sau 3 ori pe zi. Nu uita că zona anală trebuie să rămână curată, dar nu folosi șervețele umede care au alcool sau parfum. Evită pe cât posibil hârtia igienică și utilizează șervețele umede speciale pentru hemoroizi. Poți de asemenea, să pui și comprese reci în zonă și dacă este necesar, poți lua analgezice, dar recomandarea noastră este să nu faci abuz de ele.

10. Prevenirea hemoroizilor

Sunt mai multe metode prin care hemoroizii pot fi preveniți și dacă citești lista de mai jos, vei descoperi că prevenirea hemoroizilor nu este greu de realizat.

Pentru început corectează-ți dieta. Alimentația zilnică trebuie să includă apă, fibre, legume și fructe. Având o dietă echilibrată, vei avea un risc mai mic de constipație, aceasta fiind cea care determină apariția hemoroizilor.

Evită alcoolul și condimentele pentru că acestea determină dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la apariția hemoroizilor. Evită sedentarismul și fă cât mai multă mișcare. Atunci când stai foarte mult pe scaun sau în picioare există riscul să faci hemoroizi. Este recomandat să iei o pauză de minim 5 minute pe oră în care să te ridici și să te miști.

Asigură-te că ai o igienă corectă pentru a preveni acutizarea bolii. Evită forțarea și statul foarte mult pe toaletă pentru ca cei doi sunt factori favorizanți pentru a determina apariția crizelor hemoroidale. Dacă suferi de hemoroizi cronici, atunci va trebui să renunți la hârtia igienică și să o înlocuiești cu șervețele umede sau cu apă la temperatura camerei.

Renunță la efort fizic intens în cazul în care ai simptomele specifice debutului bolii hemoroidale, astfel încât să nu îți suprasoliciți mușchii în zona bazinului. Este recomandat să practici exerciții fizice care să nu te solicite foarte mult și nu ridica greutăți, nu călări, nu merge pe bicicletă și nu folosi aparatele de la sală.

Close Menu
×

Cart

SUNTEM AICI

PENTRU TINE

Putem sa te ajutam?

Nu ezita sa ne scrii si vom fi mai mult decat bucurosi sa iti raspundem la toate intrebarile.

Deschide Whatsapp
Mesaj Whatsapp
Salutare !
Cu ce te putem ajuta?
Ne puteri contacta pe Whatsapp apasand butonul verde sau pe telefon apasand butonul rosu.